Antieke en Vintage lampen – verspreiding van het licht

Interieur en decoratie - Tips & Tricks

Er is iets tijdloos aan glas. Het kan zowel traditionele huizen als ultramoderne ruimtes complimenteren. Glazen antieke lampen kunnen een echt gevoel van stijl en luxe brengen voor elk interieurontwerp. Antieke lampen kunnen functioneel, in het oog springend en esthetisch mooi zijn. Ze kunnen elke ruimte in uw huis opfleuren en zijn verkrijgbaar in een breed scala van verschillende stijlen en ontwerpen.

Antieke lampen van Tiffany-glas

Wanneer de meeste mensen denken aan glazen antieke lampen, denken ze aan Tiffany. Louis Comfort Tiffany was een vooraanstaande glasontwerper die in de jaren 1890 een bedrijf oprichtte dat handgemaakte glazen voorwerpen (bekend als favrile) maakte. Tiffany experimenteerde met veel verschillende glasontwerpen, maar hij is het meest bekend om zijn iconische glas-in-lood antieke lampen.

Deze lampen staan ​​bekend om hun kwaliteit en schoonheid en zijn nog steeds zeer inbaar tot op de dag van vandaag. Sommige van de zeldzamere ontwerpen zijn uiterst waardevol en zijn alleen te vinden in musea of ​​gespecialiseerde particuliere collecties. Antieke lampen van Tiffany verkopen regelmatig voor duizenden op een veiling en sommige van de zeldzaamste stukken kunnen een prijskaartje van miljoen dollar behalen.

De fabriek in Tiffany produceerde echter een enorme hoeveelheid lampen tijdens de productie en er zijn nog veel meer betaalbare opties om te kopen. Je kunt enkele echte Tiffany glazen antieke lampen voor een paar honderd dollar en ook enkele zeer goede replica’s kopen voor nog meer betaalbare prijzen.

Wright Glass antieke lampen

Een andere ontwerper van inbaar antiek glas is Frank Lloyd Wright. Hij is geassocieerd met de ‘Prairie’ en ‘Missie’ architectuur- en ontwerpscholen. Dit maakt deel uit van de Arts and Crafts-beweging en is de afgelopen jaren zeer collectible geworden. Wright glazen antieke lampen hebben de neiging om een ​​solide uitstraling te hebben met opvallende geometrische patronen en lijnen. Meestal zijn de voetstukken gemaakt van hout, metaal of keramiek en zijn de kleuren ingetogen.

Reverse Painted Lampen

Tijdens de vroege jaren 1900 waren omgekeerde beschilderde glazen lampen populair. Dit was een methode waarbij een ontwerp met de hand werd geschilderd op de binnenkant van een lege glazen kap. Typisch kenmerkten deze ontwerpen populaire landschappen. De schaduw werd vervolgens gebakken in een oven die de verf in het glas zette. De in de top omgekeerde geschilderde lampfabrikanten uit deze tijd omvatten Händel, Jefferson, Pittsburgh en Moe Bridges.

De meest gewilde voorbeelden van omgekeerde geschilderde antieke lampen zijn die bekend als ‘gezwollen’ stijlen. Deze zijn gemaakt door de fabrikant Pairpoint en hebben onderscheidende vormen van gegoten glas (in de meeste gevallen gesymboliseerde bloemen) die naar buiten lijken te blaffen.

Slakkenglazen Lampen

Dit is een andere inbare glazen lamp uit de vroege jaren 1900. Deze lampen waren erg populair bij de middenklasse en werden over het algemeen verkocht door gas- en elektriciteitsbedrijven. Slakkenglaslampen worden vervaardigd door eerst geribbelde metalen frames te ontwerpen. Glaspanelen worden vervolgens in de frames aangebracht met behulp van zowel knip- als steekmethodes. In veel gevallen is het metalen frame ontworpen om over het glas te liggen en stijlhoogtepunten te creëren.

Typisch zijn slakglaslampen gemaakt van amber of karamelkleurig glas, maar er zijn ook enkele mooie voorbeelden in zachte blues, roze en groene tinten. Topfabrikanten uit het begin van de 19e eeuw waren Händel, Bradley en Hubbard, Edward Miller & Co en Empire Lamp & Brass Mfg.

Glazen antieke lamp kooptips

Wanneer u antieke lampen koopt, is het belangrijk om uw onderzoek te doen en te weten waar u op moet letten. Krijg altijd een second opinion als je niet zeker bent over de echtheid van een stuk. Gebruik een betrouwbare dealer die u graag helpt met al uw vragen. Hier zijn een paar essentiële tips om glazen antieke lampen voor thuis te kopen:

Je kunt niet alleen op één bewijs vertrouwen als je op zoek bent naar authenticiteit. Veel ontwerpen, zoals originele slakglaslampen, hebben geen merk van een maker en degenen die dat doen, zoals antieke Tiffany-lampen, kunnen gemakkelijk worden gesmeed. U moet het type antieke lampen dat u wilt kopen onderzoeken en verschillende identificerende factoren gebruiken om u te helpen de authenticiteit te beoordelen.

Denk goed na of u uw antieke lampen als puur decoratieve stukken of als functionele items wilt weergeven. Sommige antieke lampen met gekleurd glas zijn misschien niet zo effectief bij verlichting, dus u moet ze wellicht meer gebruiken voor decoratieve objecten en andere verlichtingsoplossingen voor uw kamers. Als je de lamp als een functioneel stuk wilt, controleer dan of deze in goede staat verkeert voordat je hem koopt.

De basis en schaduw zijn misschien niet allebei origineel. Het is gebruikelijk dat de basis wordt vervangen vanwege schade of persoonlijke voorkeur door de jaren heen. Controleer om te zien welk type basis oorspronkelijk werd geproduceerd met het type antieke lampen waarin u geïnteresseerd bent. Let op mogelijke indicaties van een ruil, bijvoorbeeld als de lampenkap een beetje te groot / klein lijkt voor de basis of als een item er nieuwer uitziet / ouder dan de ander.

Controleer het glaswerk zeer zorgvuldig op eventuele scheuren, spanen of vervangen onderdelen / panelen. Dit kan antieke lampen devalueren en kan duur zijn om te repareren.

Er zijn enkele zeer mooie glazen antieke lampen beschikbaar op de markt. Deze kunnen uw interieurontwerpen opfleuren en verbluffende functies in uw kamers creëren. Het mooie van antieke lampen is dat ze praktisch en functioneel zijn en zeer decoratief zijn.